Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/3"

Jump to navigation Jump to search
No edit summary
=====Si vije deri tek rrëshqitja e tokës?=====
=====Çka është fusha e varrosur?=====
{{dygishta}} Nuk e di. Mirëpo duke lexuar [[Tokajon/Fjalorthi|Ekspert Gjegrafin]] pashë shpjegimin e fjalës së gjeografëve : Epirogjeneza dhe erdha në konkludim se kjo ka të bëjë diçka me fushat e vorrosura. Këto fusha duhet të ketë qenë pjesë e një fushe, një copë e së cilës është "vorrosur" (rrëshqitur - një nivel më poshtë) si pasojë e epirogjenezës, ashtu që anashë "fushës së vorrosur" kanë mbetur dy pjesët tjera. Rasti më i popullarizuar është vorrë fusha e afrikës në jugë të saj. Kjo fushë shtrihet për disa mijëra kilometra, nga veriu nëpër jug në lindje të afrikës. Shkencëtarët thonë se përshkakë të vorrosjeve të tilla, pas disa miliona vjetësh, nga kontineti i Afrikës do të shpartallohet disa pjesë.
| valign="top" width="300px" bgcolor=#ABCDEF|
<center>
10.849

edits

Menyja e lëvizjeve