Dallime mes rishikimeve të "Tokajon/Gur e pluhur/3"

Jump to navigation Jump to search
No edit summary
|
=====Ku është dallimi mes Stalaktitit dhe Stalagmitit?=====
Ah! Po. Fjalët e përdorura nga gjeografët, Stalaktite dhe Stalagmite, natyrishtë që përkufizojnë kuptime të caktuara dhe duhet të kenë dallim. Së pari që të dyja fjalët përdoren kur flitet për shpellat nëpër të cilat sipërfaqja e brendëshme e epërt e shpellës pikon. Uji që pikonë ka në përbërje një sasi të mineralit të quajtur ''Kalkit''. Kur uji thahet mbetet vetëm ky mineral që merr format e konikt ngjashëm me konilat e borës skajë kulmit të shtëpisë. Për deri sa konilat nga shkencëtarët quhen Stalaktite, mullarët (konet krijuara nga ramja e pikave) i thëllasin Stalagmite. Kur këto të përpiqen diku në mes të lartësisë së shpellës krijojnë shtylla. Format të cilat i krijojnë nuk janë gjithnjë konike, por si do që të jetë me kallimin e kohës bashkohen dhe krijonjë një shtyllë - cilindër me sipërfaqe të parregullt.
 
=====Si hyhet në vrimat e gurit të kalkut?=====
=====Pse është e njohur ujdhesa Capri ?=====
10.849

edits

Menyja e lëvizjeve