Dallime mes rishikimeve të "Vitviteja/Sami Frashëri"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
== | 1857 ==
{{NëEn|1857}}
* I ati, Halidi dhe i vëllai i madh, [[{{w:|Abdyl Frashëri|Abdyli]]}}, punojnë në [[{{w:|Janina|Janinë]]}}, për t´ia, siguruar, ashtu, jetesë familjes në Frashër. <ref name=RQ>Sipas ''Kronologjia e jetës'' në '''Porosia e madhe''' nga [[{{w:|Rexhep Qosja|Rexhep Qosja]]}}.</ref><ref name=WI />
<!-- == | 1858 == {{NëEn|1858}} -->
<!-- == | 1859 == {{NëEn|1859}} -->
{{NëEn|1865}}
* I vëllai i madh, Abdyli, që ishte zot shtëpie, i shpërngul edhe të katër vëllëzërit në Janinë. <ref name=RQ />
* I fillon mësimet në gjimazin e njohur, gjashtëvjeçar, të [[{{w:|Zosimea|Zosimeajve]]}}, në Janinë. [[{{w:|pesishtja|Persishten]]}}, [[{{w:|arabishtja|arabishten]]}} dhe [[{{w:|turqishtja|turqishten]]}} vazhdon t˙i mësojë te dy myderizë të njohur të Janinës. <ref name=WI />
<!-- == | 1866 == {{NëEn|1866}} -->
<!-- == | 1867 == {{NëEn|1867}} -->
== | 1875 ==
{{NëEn|1875}}
* Kthehet prej [[{{w:|Tripoli|Tripoli]]}}t ku, për disa muaj, kishte qenë i [[{{w:|syrgjynosja|syrgjynosur]]}}. <ref name=RQ />
== | 1876 ==
{{NëEn|1876}}
* I vdesë parakohe, prej [[{{w:|tuberkulozi|tuberkulozit]]}}, i vëllai Sherifi. <ref name=RQ />
* I vëllai i madh, Abdyl Frashëri, zgjidhet [[{{w:|deputeti|deputet]]}} i Janinës në [[{{w:|parlamentin osman|parlamentin osman]]}}. <ref name=RQ />
== | 1877 ==
{{NëEn|1877}}
* Punonë për një kohë të shkurt në administratet e trupave në Janinë. <ref name=DEW />
* Për shkak të veprimtarisë politike, e syrgjynosin në [[{{w:|ishulli Rodos|ishullin Rodos]]}}. <ref name=RQ />
* I vdes, prej tuberkulozit, edhe vëllai tjetër, Tahsini. <ref name=RQ />
<!-- == | 1878 ==
== | 1880 ==
{{NëEn|1880}}
* I vëllai, Naimi, shkruan poemën e shkurtër ''Shqipëria'', e cila disa vjet do të qarkullojë e pabotuar në Shqipëri dhe ndër shqiptarët në [[{{w:|Mërgata shqiptare|botën e huaj]]}}. <ref name=RQ />
== | 1881 ==
{{NëEn|1881}}
* [[{{w:|Policia|Policia]]}} turke e zë Abdyl Frashërin afër [[{{w:|Elbasani|Elbasani]]}}t dhe e dërgon në burgun e Prizrenit. <ref name=RQ />
* [[{{w:|Jonuz Topuzi|Jonuz Topuzi]]}} i cili, me [[{{w:|Isuf Qosja|Isuf Qosjen]]}}, e kishte ndihmuar [[{{w:|Konstandin Kristoforidhi|Konstandin Kristoforidhin]]}} që të kalojë malësive deri në [[{{w:|Korça|Korçë]]}}, e vret tradhëtarin që ua kishte kallëzuar [[{{w:|zaptia|zaptive]]}} Abdyl Frashërin duke kaluar [[{{w:|Shkumbini|Shkumbinin]]}}. <ref name=RQ />
* Komandanti i trupave ndërshkuese osmane në Shqipëri, [[{{w:|Dervish Pasha|Dervish Pasha]]}}, me anën e një [[{{w:|telegrami|telegrami]]}}, kërkon që të merren masa kundër Naim Frashërit, në Janinë. <ref name=RQ />
== | 1882 ==
{{NëEn|1882}}
* Naimi me familjen e vet dhe të vëllait, Abdylit, shpërngulet përgjithmonë në Stamboll, ku do të jetojë deri në vdekje. <ref name=RQ />
* Naimi është i zënë në punë si këshilltar për botimin e veprave në gjuhën turke në Drejtorinë e Censurës të Ministrisë së Arsimit. <ref name=RQ />
* Naimi ndërmjetëson për dhënjen e lejes për botimin e një reviste kulturore në gjuhën shqipe, në Stamboll, e cila do të fillojë të botohet dy vjet më vonë, më 1884, me titullin ''[[{{w:|revista Drita|Drita]]}}''. <ref name=RQ />
<!-- == | 1883 ==
{{NëEn|1883}} -->
== | 1884 ==
{{NëEn|1884}}
* I vëllai, Naimi, nxjerr lejen për botimin e revistës kulturore ''Drita'', e cila, pas disa numrash, do të titullohet ''[[{{w:|revista Dituria|Dituria]]}}''. <ref name=RQ />
* Me urdhërin e sulltanit, të vëllain, Abdyl Frashërin, të burgosur në Prizren, e dërgojnë me familje në [[{{w:|Balikesir|Balikesir]]}} e, pastaj, në [[{{w:|Bandirma|Bandirma]]}}[[{{w:|Anadolli|Anadollit]]}}, ku mbetet i burgosur dy vjet. <ref name=RQ />
* Merr në udhëheqje revistën e parë në gjuhën shqipe, Revista Kulturore "Drita". <ref name=WI />
* Në bashkëpunim me një shtëpi botuese të ShBA-ve, boton një seri të librave të xhepit ("Cep Kütüphanesi"), me tema popullaririuese të shkencës, nga kjo seri 15 ishin të ti. <ref name=DEW />
== | 1887 ==
{{NëEn|1887}}
* Letrat që me të vëllain, Naimin, ia shkruajnë [[{{w:|Visar Dodani|Visar Dodanit]]}}, në Bukuresht, tregojnë se sa shumë interesohet për punën e Shoqërisë së shqiptarëve të Bukureshtit, për punët e shtypshkronjës së saj, për dërgimin e librave në Shqipëri për nevojat e shkollës së posahapur shqipe të [[{{w:|Korça|Korçës]]}} dhe për çëstje tjera arsimore, kulturore dhe politike. <ref name=RQ />
== | 1888 ==
{{NëEn|1888}}
== | 1897 ==
{{NëEn|1897}}
* Në revistën ''[[{{w:|revista Albania|Albania]]}}'', I vëllai, Naimi, riboton vjershën ''Nga dolli shqipëtari'', por tani e titull të ri: ''Pellazgët-Shqipëtarët''. <ref name=RQ />
* Pas reagimeve të ashpra të qeverisë osmane, punimet e tij fillon të i botojë në Bukureshtë. <ref name=DEW />
== | 1898 ==
{{NëEn|1900}}
* Boton në gjuhën turke Enciklopedinë e tij "Kamus-ul alâm", në 6 vëllime, ku u jep një vend të dukshëm botës shqiptare, figurave të rëndësishme që ka nxjerrë populli shqiptar gjatë historisë së tij. Aty, jepë njoftime për institucionet shtetërore, arsimore, fetare etj., si edhe të dhëna gjeografike jo vetëm për qytetet dhe qendrat administrative më të rëndësishme të Shqipërisë, por edhe për fshatrat më të njohura.<ref name=WI />
* Në mëgjesin e 19 tetorit<ref name=WI />, në Stamboll, i vdesë i vëllai, Naimi të cilin e varrsë në [[{{w:|Merdyvengoj|Merdyvengoj]]}}. <ref name=RQ />
== | 1901 ==
{{NëEn|1901}}
10.849

edits

Menyja e lëvizjeve