Balada Çame

Nga Wikibooks
Jump to navigation Jump to search

Bilal Xhaferri

BALADË ÇAME

Ylberi, si një përshëndetje e përlotur lamtumire,

u zhduk matanë largësive,

mbi kreshtat e flakëve,

nëpër shi…

Matanë largësive u zhduk e përflakur Çamëria

Dhe të gjitha rrugët tona shpien në veri.

Ulërin era e Mesdheut mbi trojet e lashta epirote,

mbi të shtrenjtat troje tona stërgjyshore.

Në kullota e braktisura kullosin rrufetë.

Ullishtat e pavjeluar gjëmojnë si dallgë nëpër bregore.

Dhe kudo toka çame,

mbuluar nga retë,

rënkon e mbytur në gjak e lot,

e mbetur shkretë,

pa zot.

Na e tregojnë drejtimin plumbat, që fërshëllejnë në errësirë.

Na e ndriçojnë rrugën flakët, që gjithë tokën e kanë përpirë.

Pas shpinave tona përplas tufani dyert e shkallmuara të shtëpive

Dhe rrugët zgjaten e zgjaten në veri.

Ne, popull muhaxhir, ecim nëpër shi…

Lamtumirë, Çamëri!